Перевірка факту: відео покійного лідера групи "Вагнер" Пригожина про кінець війни і 'План Путіна' НЕ ІСНУЄ

Війна

  • Авторство: Lead Stories Staff
Перевірка факту: відео покійного лідера групи "Вагнер" Пригожина про кінець війни і 'План Путіна' НЕ ІСНУЄ Задля кліків

Чи насправді покійний ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин перед своєю загибеллю записав 45-хвилинне відео, у якому розповів "Коли закінчиться війна" в Україні та "план" Президента РФ Володимира Путіна? Ні, це неправда: цього відео не існує, а останнє відео Пригожина було записане з Африки, де працювали на той час члени "Вагнер", у другій половині серпня 2023 року.

Твердження з'явилося у відео (архів тут), опублікованому в TikTok у вересні 2023 року користувачем @novostoi_you під заголовком російською мовою "Терміново". Ось про що саме там йшла мова (усі переклади від LeadStories):

"Я, Євген Пригожин, і якщо ви дивитесь це, значить мене вже немає. Зараз я розкажу вам, як усе було напсравді". У мережі з'явилось 45-хвилинне відео, де Євген розповідає все так, як воно є. 1) Коли закінчиться війна. 2) План Путіна. 3) Що чекає на світ. Відео опулікували у резервному каналі. Посилання в шапці профілю.

Так виглядало відео в TikTok на момент написання матеріалу:

Пригожин.JPG

(Джерело: скріншот з TikTok, зроблений у середу 21 лютого о 20:48:14 2024 UTC)

23 серпня 2023 року літак, на якому Пригожин летів із Санкт-Петербурга до Москви, розбився (архів тут) поблизу населеного пункта Куженкіно, Тверської області, Росія.

А через місяць після його загибелі, 30 вересня 2023 року у Telegram-каналі "Кепка Пригожина" було оубліковано відео Пригожина (архів тут), яке, як вважається, є останнім. У цьому ролику тривалістю 8 хвилин він розповідав про те, що саме робить його підрозділ в Африці, показував деякі кадри роботи та свого пересування. Жодних "плану Путіна" чи передбачень щодо закінчення війни сказано не було.

Також в мережі ширилося ще одне коротке відео Пригожина (архів тут), яке було опубліковано незадовго до його смерті - там він спростовував чутки про свою ліквідацію і запевнив що з ним усе добре. Ці два відео є поки єдиними і останніми опублікованим незадовго та після його смерті.

За пошуком в Google також не вдалося знайти (архів тут) жодного 45-хвилинного відео Пригожина, а лише купа подібних даному твердженню повідомлень в TikTok та ВКонтакте. Однак, і там немає жодних підтверджень чи доказів.

45-минутное видео пригожина.JPG

(Джерело: скріншот з Google-пошуку, зроблений у п'ятницю 23 лютого о 00:59:42 2024 UTC)

Автор TikTok відео стверджує, що 45-хвилинне звернення Пригожина можна подивитися за посиланням у закритому Telegram-каналі під назвою російською мовою "Записки політика" (архів тут), у якому на момент написання цього матеріалу було лише три підписника. Але модератори так і не прийняли запит на вступ.

телеграм.jpg

(Джерело: скріншот з Telegram-каналу, зроблений у п'ятницю 23 лютого о 01:09:19 2024 UTC)

Інші перевірені LeadStories твердження, пов'язані з війною Росії проти України можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion